Solucan Gübresi Hasatı Nasıl Yapılır
Solucan kabuğu ya da gübresi toprak solucanlarının oluşturduktan sonra da kullanılırlığı devam eden bir üründür ve içeriği itibariyle besin değeri açısından oldukça zengindir. Temel malzeme ya da biraz yiyecek ile karıştığında, gübre toplanmaya hazır demektir. Tamamlanan ürün kalın, siyah ve görsel olarak homojendir. Bu kabukları toplamanın bir takım yöntemleri bulunur.
İpucu: Gübreyi toplamayı planladığınız zamandan bir hafta önce, gübre artık solucanı beslemez duruma gelir. Bu yüzden kalan malzeme üzerinde işlevlerine devam eder ve ortaya bir ürün çıkartırlar.
Gübrelendirme kutusunu boşaltmak istemezseniz tüm kabukları bir tarafa toplayarak bölebilirsiniz. Bunu yaparken oldukça dikkatli davranın, kalın lastik eldiven giymeyi unutmayın. Oluşturduğunuz alana yeni temel malzemesi ve yiyecek bırakın ve akabinde 2 ya da 3 hafta kutuyu olduğu gibi bırakın. Gözlemlediğinizde solucanların yeni yatak alanı oluşturduğunuz kısma hareket edip yiyeceği yediklerini göreceksiniz. Dilendiği taktirde, solucan kabukları toplanabilir ve kutunun içi tamamen boşaltılabilir.
Önceki süreci desteklemek ve devam ettirmek için kutuya taze temel malzemesi ve yiyecek yerleştirin. Çiftliği olduğu şekilde işlemeye devam ediniz. Nadir de olsa, bazı solucanlar kabuklarda kısılı kalabilir ve eğer gübreyi doğrudan kullanacaksanız, bahçeye yardımcı olmaları için kabukta sıkışan solucanları bırakabilir ya da ilaveten ayıklayarak kurtarabilirsiniz.
Beklemek istemezseniz kutudan kabukları toplayabilir ve büyük bir parça politenin üzerine serebilirsiniz. Solucanları toplayın ve onları solucan çiftliğine yerleştirin. Solucan kozalarının bir kısmını alabilir ve solucan çiftliğine yerleştirebilirsiniz.
İpucu: Gübreyi parça parça elekten geçirebilir ve serebilirsiniz. Solucan ve diğer büyük malzemeler kalacak ve kabuklar elekten geçecektir. Bu oldukça hızlı ve basit bir yöntem ancak yumurtaların ve yeni doğanların kaybolması sonucunu doğurur.
Yere geniş bir yer kaplayacak şekilde politen yerleştirin ve basitçe solucan çiftliğindekileri ayıklayın. Bunun açık hava bir günde parlak ışık altında yapılması gerekir ki ışıktan kaçmak için solucanlar gübrenin içine gömülebilsin. Nazikçe solucanların üstündeki gübreyi süpürün, bu da onların daha da derine gömülmelerine neden olur. Bu işlem için çöp kovası ve el fırçası idealdir. Bu işlemi bir yığın gübre ve bir yığın solucan elde edene dek sürdürün, ardından solucanları solucan çiftliğine yerleştirin. Gübreyi kullanın ya da plastik torbalarda serin ve karanlık ortamda kullanana dek muhafaza edin. Boş kutuyu temizleyin ya da yeniden uygun ortamı oluşturun ve gerekene dek muhafaza edin.
İpucu: Bu süreç aşama aşama yapılabilir, belirli bir süre aralığında toplanarak sürdürülebilir. İlaveten bir kutu ya da kaba gübreyi sermek için sadece küreğe ihtiyacınız bulunur, üzerine de parlak bir ışık yerleştirdiğinizde sistem tamamlanmış olur. Solucanların daha derine ilerlemeleri için yirmi dakika kadar bekleyin ve ilk birkaç cm’lik kısmı hemen kullanım için kürekle toplayın.
Taze bir temel malzemesi ve yiyecek ile ikincil bir solucan çiftliği oluşturun ve solucan çiftliğinin üst kısmına toplanmak üzere yerleştirin.
İpucu: İki kutu arasında malzemeleri ayrı tutmak için kalın bir elek koymayı düşünün, solucanların diğer kutuya hareket edeceğine dair endişe duymayın.
Birkaç hafta sonra, sadece gübre içeren solucan çiftliğinden taze yiyeceğin ve temel malzemesinin bulunduğu kutuya doğru solucanlar hareket edecekler. Kutudan kabukları toplayın. Tüm solucanları alın ve yeni çiftlik kutusuna yerleştirin.
İpucu: Bu yöntem müthiş bir şekilde çalışır, ancak hasat toplamak daha uzun süre gerektirir. Unutmayın, her bir solucanı kurtarmak zorundasınız diye bir şey yok. Gübrede kalan solucanlar, serpeceğiniz toprağa fayda sağlamaya devam edecekler.
Hangi solucan çiftliği yöntemini seçerseniz seçin, solucan kabuklarını toplamak sabır ister, aceleye gelmeyen bir uğraştır. Bazı yeni doğanları zarar vermeden muhafaza etmek istiyorsanız, çok dikkatli bir şekilde toplayın. Solgun renkli, limon şekilli ve çıplak gözle görülebilir haldedirler.